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In 2006, the 217th General Assembly adopted an Authoritative Interpretation (AI) of G-
6.01081 that clarified the relative powers of the governing bodies within the Presbyterian Church 
(U.S.A.).  This AI was affirmed and clarified by the General Assembly Permanent Judicial 
Commission in February of 2008 in the opinions found in three cases.2 3 4 The 218th General 
Assembly also affirmed the 2006 AI and offered further clarity when it issued an additional AI: 

“[T]he requirements of G-6.0108 apply equally to all ordination standards of the Presbyterian Church (U.S.A.). 
Section G-6.0108 requires examining bodies to give prayerful and careful consideration, on an individual, case-by-
case basis, to any departure from an ordination standard in matters of belief or practice that a candidate may declare 
during examination.”5 

The 2006 General Assembly AI provides that The Book of Confessions and the Form of 
Government of the Book of Order set forth the scriptural and constitutional standards for 
ordination and installation.6  Section 5b of the Authoritative Interpretation states that “these 
standards are determined by the whole church, after the careful study of Scripture and theology, 
solely by the constitutional process of approval by the General Assembly with the approval of 
the presbyteries.  These standards may be interpreted by the General Assembly and its 
Permanent Judicial Commission.”7 (See at G-13.0103r.)   

The GAPJC, in the three February 2008 cases, found the following: 

1. Authoritative Interpretations may not change an ordination standard. 

The GAPJC affirmed the General Assembly’s Authoritative Interpretation adopted from the 
Peace, Unity and Purity Report and Recommendations and found that “the GA Authoritative 
Interpretation did not (and constitutionally could not) change any ordination standard found in 
The Book of Confessions or the Book of Order.”8  The 218th General Assembly did modify the 
1978/79 Authoritative Interpretations9 removing the explicit prohibition of ordaining sexually 
active homosexual persons and leaving the Scriptural and Constitutional texts as the standard.   

2. Governing bodies may not restate, augment, diminish or define ordination 
standards. 

The GAPJC found that attempts by other governing bodies to adopt resolutions, statements or 
policies that paraphrase or restate provisions of the Book of Order and/or declare them as 
“essentials of Reformed faith and polity” are confusing and unnecessary and are in violation of 
the constitution.   Such declarations are obstructions to the requirement that a governing body 
must examine candidates for ordination. (See at G-10.0102 l and G-11.0103n.)  “… [N]o lower 
governing body can constitutionally define, diminish, augment or modify standards for 
ordination and installation of church officers.”10 “Governing bodies do not have the authority to 
restate or define these standards.”11 Only the General Assembly itself has the authority to 
interpret the Constitution which it did when it deleted the 1978/79 Authoritative Interpretations. 



3. Governing bodies may not waive the G-6.0106b ordination standard.  

Specifically, the GAPJC reiterated that “[t]he examining body is best suited to make 
decisions about the candidate’s fitness for office and in this determination they may not permit 
departure from the ‘fidelity and chastity’ requirement found in G-6.0106b.”12  In determining 
whether a candidate is in compliance with the constitutional standards, the examining governing 
body may allow a candidate to exercise their freedom of conscience with respect to interpretation 
of Scripture under G-6.0108 “to the extent that it is not a serious departure from the essential 
standards of Reformed faith and polity, does not infringe on the rights and views of others, and 
does not obstruct the constitutional governance of the church.”13  An examining governing body 
may not allow a candidate to exercise their freedom of conscience if that “ignore[s] or waive[s] a 
specific standard of behavior that has been adopted by the whole church such as the ‘fidelity and 
chastity’ portion of G-6.0106b or any other similarly specific provision.”14   

4. A candidate’s actions must conform to the ordination standards. 

“…[T]he church has required those who aspire to ordained office to conform their actions, 
though not necessarily their beliefs or opinions, to certain standards in those contexts in which 
the church has deemed conformity to be necessary or essential.  G-6.0106b contains a provision 
where conformity is required by church officers….”15  The responsibility for determination of 
failure to repent of any “practice which the confessions call sin”16 is first placed on the candidate 
and then on the examining governing body to determine whether a departure is a failure to 
adhere to the essentials of Reformed faith and polity.   

5. “The ordaining body must examine the candidate individually.”17  

The GAPJC also emphasized that each candidate must be examined individually by the 
examining governing body.” [T]he examining body is not required to accept a departure from standards, and 
cannot excuse a candidate’s inability to perform the constitutional functions unique to his or her office (such as 
administration of the sacraments).”18  Only in this way can the body determine whether any potential 
departure is a failure to adhere to the essentials of Reformed faith and polity. 

 In order to obtain a complete understanding of these decisions, we recommend that 
readers study all three of the cases, which may be found online at  

http://www.pcusa.org/gapjc/decisions/pjc21809.pdf (Buescher et al v. Pby of Olympia) 

http://www.pcusa.org/gapjc/decisions/pjc21810.pdf (Bush et al v. Pby of Pittsburgh) 

http://www.pcusa.org/gapjc/decisions/pjc21815withconcurrences.pdf  (First Presbyterian 
Church session of Washington v. Pby of Washington) 
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